Az életfa és a madár a kerámián

Soproni Olivér - Az életfa és a madár a kerámián

Ha népművészetünk virágoskertjében tallózgatunk, akkor a hímzések mellett a kerámia díszítményei gyönyörködtetik leginkább szemünket. Mestereik, díszítőik fantáziája, teremtőkészsége, leleményessége a leggazdagabbak közé tartozik Európa népművészetében, és az oly kevés alapformából a legváltozatosabb mintákat varázsolják korsóikra, tálaikra. A magyar népi kerámiában viszonylag kevés a geometrikus díszítőelem, és ez is főleg a peremekre szorult ki: inkább virágmotívumokkal díszítették edényeiket, ezerféleképpen variálva a stilizált növényeket. De figurális ábrázolásokkal is találkozunk. Ezek azonban távol állnak a nyugat-európai ízlés többnyire látványszerű, naturalisztikus, háromdimenziós, fény-árnyék hatásokra épülő alkotásaitól. Nem élnek szörnyalakokkal, természetellenes lények ábrázolásával sem. Ha a hagyományok szimbolikus világából merítik is témáikat, azért mindig a természetes emberi érzések és gondolatok vezetik őket mesealakjaik megalkotásában. A szimbolikát említettem, mert ez az ember díszítőtevékenységével együtt született meg, és kísérője is maradt annak mind a mai napig. Kezdetben a kettő egyet is jelentett, hiszen a díszítőművészet kultikus gyökerei vitathatatlanok. Az őskor emberének démonokkal teli hiedelemvilága ezek ábrázolását, védő vagy ártó hatalmú jelzését már kezdetben bizonyos rendszerbe fogta, ami a szimbolikus ábrázolások megszületését eredményezte. E szimbolikus képek az írást helyettesítették, és egy rajz vagy forma e jelek ismerőjének a mögötte rejtőző gondolatot közvetítette. A beszéden kívül csak ez volt az egyetlen eszköze a gondolatok közlésének, és hogy az írás a gondolatok e szimbolikus jelzéséből alakult ki, azt a különböző írásrendszerek kifejlődése is mutatja. De nem vesztettek erejükből, közkedveltségükből az írás megismerése után sem, mert kifejezőerejük erős, és a mondandó tömör megfogalmazására ad lehetőséget, és a hagyományok évezredei is lelkünkhöz kötötték azokat. Az ember természetes díszítőkészsége, esztétikai érzésének fejlődése a szimbólumokat mind szebb, mind sokrétűbb művészi mezbe öltöztette, és alapját nyújtotta az ornamentika megszületésének.A Könyv Magyarul!


Letöltések Az életfa és a madár a kerámián ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Az életfa és a madár a kerámián ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  Méret:
  16.5 x 23.8 cm
  Kiadó:
  Oldalak száma:
  219
  Borító:
  PUHATÁBLÁS
  ISBN:
  9635642342
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  1987
  Árukód:


  TAGS:
  Online Az életfa és a madár a kerámián ebook, könyvet Az életfa és a madár a kerámián FB2, Download Az életfa és a madár a kerámián PDF , Download Az életfa és a madár a kerámián MOBI, Online Az életfa és a madár a kerámián könyvet, ingyenes letöltések Az életfa és a madár a kerámián IPhone, Online könyvet Az életfa és a madár a kerámián PDF, ingyenes Az életfa és a madár a kerámián DJVU, ingyenes letöltések Az életfa és a madár a kerámián TXT, letöltések Az életfa és a madár a kerámián RTF, Online Az életfa és a madár a kerámián FB2 , e-könyvet Az életfa és a madár a kerámián letöltések TXT, ingyenes Az életfa és a madár a kerámián letöltések könyvet, e-könyvet Az életfa és a madár a kerámián download MOBI, letöltések Az életfa és a madár a kerámián IPad, olvas Az életfa és a madár a kerámián MOBI, olvas Az életfa és a madár a kerámián DOC, ingyenes Az életfa és a madár a kerámián AWZ, Download e-könyvet Az életfa és a madár a kerámián iPad , ingyenes Az életfa és a madár a kerámián DJVU, Download Az életfa és a madár a kerámián e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Az életfa és a madár a kerámián DVD, olvas Az életfa és a madár a kerámián TXT, Book Az életfa és a madár a kerámián letöltések DJVU, Az életfa és a madár a kerámián letöltések könyvet ingyenes, Az életfa és a madár a kerámián letöltések könyvet pdf ingyenes, Az életfa és a madár a kerámián pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Az életfa és a madár a kerámián pdf ingyenes, Az életfa és a madár a kerámián letöltések könyvet epub ingyenes, Az életfa és a madár a kerámián ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply