Amerika – Társadalom és oktatás


Az Amerikai Egyesült Államok oktatásügye a 19. század közepe óta áll a hazai pedagógiai érdeklődés középpontjában. Ennek bemutatása témája volt már a 100-120 évvel ezelőtt kiadott szaklapoknak, kézikönyveknek és pedagógiai lexikonoknak is. Példaként említhetjük többek között Lubrich Ágost neveléstörténeti, az ,,egyetemesség" igényével írott munkáját (Lubrich Ágost: A nevelés történelme III. k. 1874, Budapest, Hunyadi Mátyás Intézet, 366-373., az ,,Éjszakamerika" című fejezet) vagy a Verédy által szerkesztett enciklopédiát (Verédy Károly: Paedagogiai encyclopaedia, különös tekintettel a népoktatás állapotára. 1886, Budapest, Athenaeum). A 20. század során is gyakorta találkozhatunk az USA oktatási rendszerének egészét vagy részterületeit bemutató írásokkal, az 1940-es 50-es évek fordulóján az amerikai tanügyre vonatkozó kemény kritikákkal is, például a korabeli Köznevelés hasábjain.
Jóllehet, ha szisztematikusan összegyűjtenénk a napjainkig keletkezett hazai publikációkat, terjedelmes anyagot kapnánk, ám az is nyilvánvaló, hogy a különböző korszakokból, más-más szerzőktől való írások korántsem nyújtanának egybefüggő és hiteles képet az amerikai oktatásügy (oktatáspolitika) múltjáról.
Zsigmond Anna legújabb könyve éppen ezért hiánypótló és fontos munka, nem csupán az összehasonlító neveléstudomány és az oktatáspolitika, oktatásszociológia, hanem a neveléstörténet szempontjából is. A kötet – miként az Előszóban Szabolcs Ottó tollából is olvasható -, George Washington elnökségétől a 21. század elejéig ,,rendkívüli dinamizmusában" mutatja be az amerikai oktatásügyet. Ezt úgy teszi, hogy áttekinti az USA oktatáspolitikáját meghatározó legfontosabb dokumentumokat, és elvégzi azok rendszerezett, egymással kapcsolatba hozott elemzését, s bemutatja az oktatásüggyel összefüggő gondolatok, törekvések születésének, alakulásának, érvényre jutásának (vagy éppen ,,bukásának") történetét.
A könyv első fejezete foglalkozik a 18-19. század oktatásügyével, de már ennek a résznek az utolsó alrésze, ,,A progresszív oktatás" című is átnyúlik a 20. századba, amely időszak oktatáspolitikája alkotja a mű gerincét. A II-IX. fejezetekben olyan fontos témákról olvashatunk, mint például arról, hogy az amerikai közoktatás történetében milyen szerep jutott az egyes időszakokban a szövetségi kormánynak; hogy melyek voltak az 1958-as Nemzetvédelmi Oktatási Törvény főbb rendelkezései; hogy milyen problémákat fogalmazott meg az 1983-as ,,Veszélyben a nemzet" című, az oktatásügyről szóló jelentés; hogy miként alakult a közoktatás és a piac viszonya, és miféle erőfeszítéseket tesznek tengerentúli kortársaink a közoktatásügy minőségi fejlesztéséért.
Zsigmond Anna könyvében részletes bemutatást kapunk az 1950-es évekre jellemző szovjet-amerikai, majd az 1980-as években tapasztalható japán-amerikai vetélkedés oktatásügyet érintő jellemzőiről, ehelyütt természetesen az USA politikájának szemszögéből. A mű jelentős érdeme, hogy a szerző számos olyan, az Államokban használt angol kifejezés részletes, szemléletes, történelmi példákkal alátámasztott magyarázatát, kifejtését adja, mint például az uniqueness, a manifest destiny vagy a learning society, és mélyrehatóan elemzi a demokraták és republikánusok újabb kori, az egalitarizmussal, (pozitív) diszkriminációval, kiválósággal, standardizálási törekvésekkel kapcsolatos, folyamatosan változó, egymással gyakran viaskodó nézeteit.
A könyv jegyzetapparátusa és imponálóan gazdag irodalomjegyzéke lehetőséget ad az olvasónak a témát illető további ismeretgyarapításra. Ez annál is inkább fontos, mert Zsigmond Anna könyvét elolvasva a neveléstudományok kutatói és a pedagógia kérdéseit tanulmányozó diákok egyaránt minden bizonnyal kedvet kapnak az Amerikai Egyesült Államok oktatáspolitikájának még részletesebb megismerésére, amire napjainkban jelentős szükség is van, hogy még inkább tisztában legyünk a saját oktatásügyünk átalakításához külföldről (az USA-ból) átvett ,,minták" történelmi alakulásával, valódi jelentésével, igazi tartalmával.A Könyv Magyarul!


Letöltések Amerika – Társadalom és oktatás ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Amerika – Társadalom és oktatás ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  268
  Cover:
  STITCHED
  Weight:
  330 gr
  ISBN:
  9789639610293
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2005
  Commodity code:
  2083980 / 1053262
  Format:


  TAGS:
  Online Amerika – Társadalom és oktatás ebook, könyvet Amerika – Társadalom és oktatás FB2, Download Amerika – Társadalom és oktatás PDF , Download Amerika – Társadalom és oktatás MOBI, Online Amerika – Társadalom és oktatás könyvet, ingyenes letöltések Amerika – Társadalom és oktatás IPhone, Online könyvet Amerika – Társadalom és oktatás PDF, ingyenes Amerika – Társadalom és oktatás DJVU, ingyenes letöltések Amerika – Társadalom és oktatás TXT, letöltések Amerika – Társadalom és oktatás RTF, Online Amerika – Társadalom és oktatás FB2 , e-könyvet Amerika – Társadalom és oktatás letöltések TXT, ingyenes Amerika – Társadalom és oktatás letöltések könyvet, e-könyvet Amerika – Társadalom és oktatás download MOBI, letöltések Amerika – Társadalom és oktatás IPad, olvas Amerika – Társadalom és oktatás MOBI, olvas Amerika – Társadalom és oktatás DOC, ingyenes Amerika – Társadalom és oktatás AWZ, Download e-könyvet Amerika – Társadalom és oktatás iPad , ingyenes Amerika – Társadalom és oktatás DJVU, Download Amerika – Társadalom és oktatás e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Amerika – Társadalom és oktatás DVD, olvas Amerika – Társadalom és oktatás TXT, Book Amerika – Társadalom és oktatás letöltések DJVU, Amerika – Társadalom és oktatás letöltések könyvet ingyenes, Amerika – Társadalom és oktatás letöltések könyvet pdf ingyenes, Amerika – Társadalom és oktatás pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Amerika – Társadalom és oktatás pdf ingyenes, Amerika – Társadalom és oktatás letöltések könyvet epub ingyenes, Amerika – Társadalom és oktatás ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply