Állatnevek enciklopédiája

Rácz János - Állatnevek enciklopédiája

Az Állatnevek enciklopédiája az állatok gazdag világába és sokszínű elnevezéseik történetébe vezet be. A magyar állatnévkészlet alapszókincsünk egyik számottevő rétege. Az elnevezések történetének, elterjedésének és eredetének kutatása fontos adalékokkal szolgál egész kultúránk megismeréséhez. A kötet 578 szócikket tartalmaz, melyek többsége két fő részre tagolódik: nyelvészeti és zoológiai, gazdaságtörténeti, néprajzi, mitológiai részre.
Az első rész tartalmazza a címszóról föllelhető adatokat: a jelentését és az első megjelenését a magyar írásbeliségben, majd a név további szótörténetét, valamint nyelvjárási adatait. Ezt követi a szó eredete, a névadás indítéka, az állatnév idegen nyelvi megfelelői és társnevei. A kékróka szócikkéből például megtudhatjuk, hogy ezt a nevet a sarkiróka bundája alapján kapta, téli fehér színe után jegesrókának is nevezik.
A második rész megadja az állat rendszertani helyét és felépítését. Szó esik a hiedelemvilágban betöltött szerepéről és állattenyésztési, halászati, vadászati jelentőségéről. Olyan érdekességekről olvashatunk itt, mint hogy a spániel eredetileg a nemesek kutyája volt, vagy hogy a balatoni sütödékben árult hekk igazából a tengerből származik. Az állatok gyakori szereplői az irodalomnak, így számos idézet is színesíti a szöveget.
A kötetben való tájékozódást és az állatnevek közötti keresést segítik a szócikkek végén található utalások, valamint a törzsanyagot záró mutatók. A három szómutató révén közel 3000 magyar, latin szaknyelvi és német állatnevet kereshetünk vissza.
Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik az állatokat, akik kíváncsiak állatneveink eredetének sokszínű világára, akik szeretnének többet megtudni Földünk madarainak, halainak, emlőseinek és egyéb gerinceseinek magyar elnevezéseiről. A kötet mind zoológusok, mind nyelvészek számára is hasznos ismeretanyagot tartalmaz.
Rácz János nyelvész több évtizede foglalkozik névtannal. Számos tanulmánya jelent meg nyelvészeti folyóiratokban. A TINTA Könyvkiadónál megjelentetett nagy sikerű Növénynevek enciklopédiája című műve után most az állatnevek világát is feltérképezte.A Könyv Magyarul!


Letöltések Állatnevek enciklopédiája ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Állatnevek enciklopédiája ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  548
  Cover:
  PAPERBACK, THREAD-STITCHED
  Weight:
  1040 gr
  ISBN:
  9786155219085
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2012
  Commodity code:
  2228247 / 1082748
  Series:


  TAGS:
  Online Állatnevek enciklopédiája ebook, könyvet Állatnevek enciklopédiája FB2, Download Állatnevek enciklopédiája PDF , Download Állatnevek enciklopédiája MOBI, Online Állatnevek enciklopédiája könyvet, ingyenes letöltések Állatnevek enciklopédiája IPhone, Online könyvet Állatnevek enciklopédiája PDF, ingyenes Állatnevek enciklopédiája DJVU, ingyenes letöltések Állatnevek enciklopédiája TXT, letöltések Állatnevek enciklopédiája RTF, Online Állatnevek enciklopédiája FB2 , e-könyvet Állatnevek enciklopédiája letöltések TXT, ingyenes Állatnevek enciklopédiája letöltések könyvet, e-könyvet Állatnevek enciklopédiája download MOBI, letöltések Állatnevek enciklopédiája IPad, olvas Állatnevek enciklopédiája MOBI, olvas Állatnevek enciklopédiája DOC, ingyenes Állatnevek enciklopédiája AWZ, Download e-könyvet Állatnevek enciklopédiája iPad , ingyenes Állatnevek enciklopédiája DJVU, Download Állatnevek enciklopédiája e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Állatnevek enciklopédiája DVD, olvas Állatnevek enciklopédiája TXT, Book Állatnevek enciklopédiája letöltések DJVU, Állatnevek enciklopédiája letöltések könyvet ingyenes, Állatnevek enciklopédiája letöltések könyvet pdf ingyenes, Állatnevek enciklopédiája pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Állatnevek enciklopédiája pdf ingyenes, Állatnevek enciklopédiája letöltések könyvet epub ingyenes, Állatnevek enciklopédiája ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply