Alföldi szecesszió


"Az album Bagyinszki Zoltán eredeti szándéka szerint gyönyörködtető építészeti értékeket mutat be az Alföldről, mint földrajzi tájegységről, amely délen és keleten túlnyúlik a politikai határokon. A lehetséges témák közül a leglátványosabbat, s magára a területre nézve is legjellemzőbbet választotta fényképei elkészítéséhez a könyv kezdeményezője, amikor a századforduló épületein kereste a sajátosan alföldi karaktert. Innen már a bevezető írójának – egyben a kötet szerkesztőjének – kihívó feladata, hogy ezt a megérzett fogalmat: alföldi szecesszió, megkísérelje világosan körülhatárolni, létét szakmai érvekkel alátámasztani. A kérdés nem egyszerű, de a válaszadást ösztönzi, hogy e könyv keretében a valóban gyönyörködtető képek kíséretében lehet foglalkozni a magyar századfordulós építészet sajátszerűségével, az azt minden más kortárs irányzattól megkülönböztető jellegzetességeivel.
Magyarországon a századforduló építészetében a művészeti forradalom nem a szecesszióval köszöntött be, hanem Lechner Ödön nemzeti építészetet, sajátos magyar formanyelvet teremtő kísérletével az 1890-es években. Lechner egyfelől az építészeti gondolkodás úttörői közé tartozik, akik a műszaki fejlődés eredményeit felhasználva, az új anyagokból és új szerkezetekből adódó lehetőségeket akarták érvényesíteni, és ennek következményeit műveiken őszintén megmutatni, anélkül, hogy azt a történeti stílusok eszköztárából vett elemekkel díszítenék. Ugyanakkor nem tartozott azok közé, akik minden ornamentikát és minden hagyományra utaló formálásmódot elvetettek, hogy csak a technikát magát hagyják szóhoz jutni alkotásaikon. Azt gondolta, hogy az épületeknek beszélniük kell tudni azon a nyelven, amely kultúrának a szülöttei, csakhogy ezt a nyelvet meg kell találni, meg kell tisztítani, vagy ha erre más mód nincs, meg kell alkotni. Lechner a magyar népművészet motívumkincsét tartotta egy új építészeti formanyelv forrásának, olyan motívumokat, amelyek a paraszti kultúra évszázadokon át tartó virágzása során a nép közös tudatalattijában, érzésvilágában, ízléskultúrájában, gondolkodásmódjában kitörölhetetlen nyomokat hagytak és amelyek régiségük miatt az eredetükre, a keleti nagykultúrákkal való kapcsolatra utalnak."
Részlet az előszóbólA Könyv Magyarul!


Letöltések Alföldi szecesszió ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Alföldi szecesszió ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  204
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  1610 gr
  ISBN:
  9789635966790
  Language:
  HUNGARIAN – ENGLISH
  Year of publication:
  2008
  Commodity code:
  2198048 / 1051007
  Format:


  TAGS:
  Online Alföldi szecesszió ebook, könyvet Alföldi szecesszió FB2, Download Alföldi szecesszió PDF , Download Alföldi szecesszió MOBI, Online Alföldi szecesszió könyvet, ingyenes letöltések Alföldi szecesszió IPhone, Online könyvet Alföldi szecesszió PDF, ingyenes Alföldi szecesszió DJVU, ingyenes letöltések Alföldi szecesszió TXT, letöltések Alföldi szecesszió RTF, Online Alföldi szecesszió FB2 , e-könyvet Alföldi szecesszió letöltések TXT, ingyenes Alföldi szecesszió letöltések könyvet, e-könyvet Alföldi szecesszió download MOBI, letöltések Alföldi szecesszió IPad, olvas Alföldi szecesszió MOBI, olvas Alföldi szecesszió DOC, ingyenes Alföldi szecesszió AWZ, Download e-könyvet Alföldi szecesszió iPad , ingyenes Alföldi szecesszió DJVU, Download Alföldi szecesszió e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Alföldi szecesszió DVD, olvas Alföldi szecesszió TXT, Book Alföldi szecesszió letöltések DJVU, Alföldi szecesszió letöltések könyvet ingyenes, Alföldi szecesszió letöltések könyvet pdf ingyenes, Alföldi szecesszió pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Alföldi szecesszió pdf ingyenes, Alföldi szecesszió letöltések könyvet epub ingyenes, Alföldi szecesszió ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply