Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszéke mellett működő, mintegy harminc főből álló Stíluskutató csoport Szathmári István professzor vezetésével 6-7 évi közös munkával megszerkesztette az első magyar nyelvű alakzatlexikont, mely a mának megfelelő tudományos megalapozottságú, ugyanakkor gyakorlati igényeket is kielégítő kézikönyv. Az alakzat a klasszikus retorika alapfogalma. Az alakzatok átfogják szinte a teljes kommunikációt, a költői stílustól a hagyományos és a médianyelven át a mindennapos beszédig. Napjainkban költészetbeli szerepük még inkább megnőtt. A szerzők a címszavak kiválasztásánál viszonylagos teljességre törekedve 196 alakzatot tárgyalnak és 129 utaló címszóval jelzik, hogy az olvasó hol kaphat még tájékoztatást a kérdéses alakzatról. Szócikk formájában tárgyalják az alakzatok elméleti hátterét megvilágító címszavakat (pl. alakzat és grammatika), továbbá a trópusokat (pl. metafora), aztán olyan inkább logikai, szemantikai, retorikai és egyszerre stilisztikai jelenségeket, amelyek különböző mértékben kapcsolódnak az alakzatokhoz (pl. definíció, szillogizmus), végül egyes, az alakzatokhoz is kötődő verstani jelenségeket (pl. alliteráció). Mindez a lexikon didaktikai jellegét erősíti, s így válik felhasználóbaráttá. A szócikkek tartalmazzák az alakzat magyar, görög, latin, német, francia, angol és orosz nevét, valamint lényegre törő meghatározását. Bemutatják rövid történetét, elnevezésének kialakulását. Majd egy olyan példa következik, mely lehetőség szerint magán hordozza az illető alakzat valamennyi fontos tulajdonságát. Ezután kerül sor az alakzat részletesebb meghatározására, korszerű példaanyaggal szemléltetve rendszerbeli, grammatikai, retorikai, stilisztikai sajátosságait és a nyelvhasználatban betöltött szerepét, funkcióit. A szócikkek érdemi részét a szakirodalmi bibliográfia zárja, majd ha szükséges, olyan címszavak következnek, amelyekkel a tárgyalt alakzat rokonságban vagy más kapcsolatban van. Az Alakzatlexikont elsősorban tanároknak, egyetemi, főiskolai és középiskolás diákoknak ajánljuk, ezenkívül haszonnal forgathatja mindenki, aki anyanyelvét és az irodalmat szereti.A Könyv Magyarul!


Letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  jó állapotú antikvár könyv – foltos – gyűrődésekkel
  Kiadó:
  Tinta Könyvkiadó
  Oldalak száma:
  595
  Kötés:
  karton
  Súly:
  1200 gr
  ISBN:
  0659000448185
  Kiadás éve:
  2008
  Árukód:
  SL#2103872290  TAGS:
  Online Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve ebook, könyvet Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve FB2, Download Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve PDF , Download Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve MOBI, Online Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve könyvet, ingyenes letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve IPhone, Online könyvet Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve PDF, ingyenes Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve DJVU, ingyenes letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve TXT, letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve RTF, Online Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve FB2 , e-könyvet Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve letöltések TXT, ingyenes Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve letöltések könyvet, e-könyvet Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve download MOBI, letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve IPad, olvas Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve MOBI, olvas Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve DOC, ingyenes Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve AWZ, Download e-könyvet Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve iPad , ingyenes Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve DJVU, Download Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve DVD, olvas Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve TXT, Book Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve letöltések DJVU, Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve letöltések könyvet ingyenes, Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve letöltések könyvet pdf ingyenes, Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve pdf ingyenes, Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve letöltések könyvet epub ingyenes, Alakzatlexikon – A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply