A varsói felkelés


Norman Davies brit történész a második világháború egyik legkevésbé ismert tragédiáját írja meg. A náci Németország elsőként Lengyelországot támadta meg, majd – amikor a siker már bizonyossá vált – a Szovjetunió is bekapcsolódott, és ezzel az agresszióval kezdetét vette a világméretű konfliktus.
Davies született angol, „szerelemből" tanult meg lengyelül, és életműve nem jelentéktelen részét a lengyel történelemnek szentelte. Furcsa „nyugati" tehát, de talán éppen azért tud hiteles képet alkotni Közép- és Kelet-Európa történelméről, mert távolabbról szemléli. Lengyelország az antifasiszta koalíció hűséges tagjaként élte meg pokoli szenvedéseit és veszteségeit, ám azokat egyaránt köszönhette a két totalitárius rendszernek: a német náciknak és a szovjet kommunistáknak. Olyan igazság ez, amellyel már Churchill és Roosevelt sem szívesen szembesült a Nagy Koalíció idején, s amelyet példás konszenzussal hallgatott agyon Kelet és Nyugat. így történhetett meg, hogy még a művelt közvélemény tudatában is összecsúszik a varsói gettó 1943-as és Varsó 1944-es felkelése, hogy míg Auschwitzról kimerítő ismeretekkel rendelkezünk, Katyhról csak évtizedekkel később értesültünk, s elkövetői sokak szemében ma sem számítanak a nácikkal egy kategóriába tartozó gazembereknek.
Davies, a tájékozott kívülálló pozitivista módon a tényekre koncentrál: mi történt Lengyelországban és fővárosában a felkelés előtt, alatt és után. Az eseményeket mindig a nemzetközi kontextusba helyezve vizsgálja, s nemcsak a felkelés hadtörténetét beszéli el, hanem társadalom- és művelődéstörténetét is. Kiderül, hogy egy több tízmilliós népbe szervesen beépült sok százezres ellenállási mozgalom volt ez, nem pedig elszigetelt, jelentéktelen játszadozás a világégés valamelyik mellékhadszínterén, valamint hogy a Nyugat hogyan hagyta cserben hűséges lengyel szövetségeseit, akárcsak a vasfüggöny keleti oldalára került többi népet. A felkelés utóélete pedig kulcsot ad a „létező szocializmus" lengyelországi évtizedeinek, sőt némileg a lengyel rendszerváltásnak a megismeréséhez és megértéséhez is.A Könyv Magyarul!


Letöltések A varsói felkelés ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A varsói felkelés ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  972
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  Súly:
  1480 gr
  ISBN:
  9789630786348
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2008
  Árukód:
  2112313 / 1052187
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online A varsói felkelés ebook, könyvet A varsói felkelés FB2, Download A varsói felkelés PDF , Download A varsói felkelés MOBI, Online A varsói felkelés könyvet, ingyenes letöltések A varsói felkelés IPhone, Online könyvet A varsói felkelés PDF, ingyenes A varsói felkelés DJVU, ingyenes letöltések A varsói felkelés TXT, letöltések A varsói felkelés RTF, Online A varsói felkelés FB2 , e-könyvet A varsói felkelés letöltések TXT, ingyenes A varsói felkelés letöltések könyvet, e-könyvet A varsói felkelés download MOBI, letöltések A varsói felkelés IPad, olvas A varsói felkelés MOBI, olvas A varsói felkelés DOC, ingyenes A varsói felkelés AWZ, Download e-könyvet A varsói felkelés iPad , ingyenes A varsói felkelés DJVU, Download A varsói felkelés e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A varsói felkelés DVD, olvas A varsói felkelés TXT, Book A varsói felkelés letöltések DJVU, A varsói felkelés letöltések könyvet ingyenes, A varsói felkelés letöltések könyvet pdf ingyenes, A varsói felkelés pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A varsói felkelés pdf ingyenes, A varsói felkelés letöltések könyvet epub ingyenes, A varsói felkelés ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply