A szabadságról – Előszó

Kállay Béni - A szabadságról - Előszó

A fiatal Kállay eszmerendszerét és az ekkor vallott értékeit mindenekelőtt Kállaynak Mill A szabadságról című művéhez írott Előszavából ismerhetjük meg, mely a fordítással együtt 1867-ben, a kiegyezés évében jelent meg.102 Kállay az Előszóban többször hangot ad ellenvéleményének, bírálatának a Mill által kifejtettekkel szemben. Ezek közül számunkra különösen érdekes az a megjegyzés, mely tagadja, hogy a műveletlen, barbár népek civilizálása érdekében megengedhető a felvilágosult zsarnokság: Még kevésbé oszthatom [Mill] azon nézetét, hogy a műveletlen barbár népek nem tarthatnak számot egyéni szabadságukra, sőt hogy az ilyenek irányában minden felvilágosodott, művelt lelkű uralkodó jogosan kényszerítő zsarnoksággal élhet, ha ugyan célja nem egyéb, mint ama nép polgáriasodása. … Én azonban semmi oly törvényesen megállapított uralmat, még szellemét sem szeretném elismerve látni, mely az egyéni szabadságot semmisíti meg … én az ily művelődést nagy szerencsétlenségnek tartanám, mert olyasvalamivel kecsegteti e népeket, amit még nem ismernek, s így nem is óhajtanak.103 Az 1867-es kiegyezés azonban új perspektívákat nyitott a magyar politika számára, és Kállay igen gyorsan reagált az új helyzetre. Ez többek között azt is jelentette, hogy nézetei éppen ebben a tekintetben jelentősen megváltoztak, sőt majd Bosznia-Hercegovina kormányzói minőségében a gyakorlatban is kipróbálhatta, milyen is egy népet akarata ellenére civilizálni. Nem lehet tehát teljes bizonyossággal azt állítanunk, hogy az Előszóban egyszerűen Mill társadalomjobbító törekvéseivel nem ért egyet.104 Könnyen lehet: egyáltalán nem elvi ellenállás késztette arra, hogy ellentmondjon Millnek, hanem a Habsburg neoabszolutizmus közelmúltbéli tapasztalatai. Dán Károly.A Könyv Magyarul!


Letöltések A szabadságról – Előszó ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A szabadságról – Előszó ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  140
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  134 gr
  ISBN:
  9633460042962
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1993
  Commodity code:
  2106563 / 1107402  TAGS:
  Online A szabadságról – Előszó ebook, könyvet A szabadságról – Előszó FB2, Download A szabadságról – Előszó PDF , Download A szabadságról – Előszó MOBI, Online A szabadságról – Előszó könyvet, ingyenes letöltések A szabadságról – Előszó IPhone, Online könyvet A szabadságról – Előszó PDF, ingyenes A szabadságról – Előszó DJVU, ingyenes letöltések A szabadságról – Előszó TXT, letöltések A szabadságról – Előszó RTF, Online A szabadságról – Előszó FB2 , e-könyvet A szabadságról – Előszó letöltések TXT, ingyenes A szabadságról – Előszó letöltések könyvet, e-könyvet A szabadságról – Előszó download MOBI, letöltések A szabadságról – Előszó IPad, olvas A szabadságról – Előszó MOBI, olvas A szabadságról – Előszó DOC, ingyenes A szabadságról – Előszó AWZ, Download e-könyvet A szabadságról – Előszó iPad , ingyenes A szabadságról – Előszó DJVU, Download A szabadságról – Előszó e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A szabadságról – Előszó DVD, olvas A szabadságról – Előszó TXT, Book A szabadságról – Előszó letöltések DJVU, A szabadságról – Előszó letöltések könyvet ingyenes, A szabadságról – Előszó letöltések könyvet pdf ingyenes, A szabadságról – Előszó pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A szabadságról – Előszó pdf ingyenes, A szabadságról – Előszó letöltések könyvet epub ingyenes, A szabadságról – Előszó ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply