A reformáció folklórhagyománya


A magyar történelem bővelkedik olyan korokban és kisebb korszakokban, melyeknek emlékét a történetíráson kívül a szájhagyomány, a népi történeti tudat is megőrizte.
Ilyen témakör a magyar néphagyományban a reformáció kora is, ugyanis a Kárpát-medencét a kora újkorra átszövő felekezeti sokszínűség sok tekintetben unikális hagyománykomplexumot alakított ki. Az alapvetően meghatározó katolikus-protestáns szembenállás népes szöveghagyományán kívül létezik katolikus, evangélikus, református, unitárius "olvasat" is, szórványosan a huszita hagyományok is feltűnnek benne, akárcsak erdélyi és moldvai viszonylatban az ortodoxia expanziójával szembeni ellenérzés, sőt jellemzően még az olyan "hungarikum" is, mint a székelyföldi szombatosok történelmi emléke. Mindezen hagyományok jelenlegi ismereteink szerinti áttekintését kíséreljük meg e kötet keretein belül, annak reményében, hogy az európai viszonylatban is párját ritkítóan gazdag magyar történeti mondahagyomány egy újabb szegmense válik majd megismerhetővé a folklór és a vallástörténet iránt érdeklődők számára. Külön-külön fejezet foglalkozik a könyvben a reformáció mondavilágával, a vallásküzdelmek felvidéki, illetve erdélyi vonatkozásaival, valamint a főbb hitújítókkal és ellenfeleikkel kapcsolatos hagyományokkal. Az elméleti elemzést a vallásküzdelmekről, a vallásháborúkról szóló magyar népmondák típusmutatója, a legfontosabb típusokat illusztráló szöveggyűjtemény, továbbá egy a teljesség igényével összeállított folklorisztikai bibliográfia zárja.
(Részlet a szerző bevezetőjéből)A Könyv Magyarul!


Letöltések A reformáció folklórhagyománya ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A reformáció folklórhagyománya ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  156
  Cover:
  HARDCOVER,
  Weight:
  342 gr
  ISBN:
  9789636629069
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2017
  Commodity code:
  2708449 / 1170380  TAGS:
  Online A reformáció folklórhagyománya ebook, könyvet A reformáció folklórhagyománya FB2, Download A reformáció folklórhagyománya PDF , Download A reformáció folklórhagyománya MOBI, Online A reformáció folklórhagyománya könyvet, ingyenes letöltések A reformáció folklórhagyománya IPhone, Online könyvet A reformáció folklórhagyománya PDF, ingyenes A reformáció folklórhagyománya DJVU, ingyenes letöltések A reformáció folklórhagyománya TXT, letöltések A reformáció folklórhagyománya RTF, Online A reformáció folklórhagyománya FB2 , e-könyvet A reformáció folklórhagyománya letöltések TXT, ingyenes A reformáció folklórhagyománya letöltések könyvet, e-könyvet A reformáció folklórhagyománya download MOBI, letöltések A reformáció folklórhagyománya IPad, olvas A reformáció folklórhagyománya MOBI, olvas A reformáció folklórhagyománya DOC, ingyenes A reformáció folklórhagyománya AWZ, Download e-könyvet A reformáció folklórhagyománya iPad , ingyenes A reformáció folklórhagyománya DJVU, Download A reformáció folklórhagyománya e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A reformáció folklórhagyománya DVD, olvas A reformáció folklórhagyománya TXT, Book A reformáció folklórhagyománya letöltések DJVU, A reformáció folklórhagyománya letöltések könyvet ingyenes, A reformáció folklórhagyománya letöltések könyvet pdf ingyenes, A reformáció folklórhagyománya pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A reformáció folklórhagyománya pdf ingyenes, A reformáció folklórhagyománya letöltések könyvet epub ingyenes, A reformáció folklórhagyománya ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply