A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka)

K. Csilléry Klára - A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka)

A jelen munka megírásának a gondolata több mint két évtizede született. Elindítója egy 1953-ban kapott megbízás volt a magyar népi bútorok történetéről adandó összefoglalásra. A feladat újszerű volt, teljesen eltérő a néprajzi tárgybemutatás korábbi gyakorlatától. A megoldással kísérletezve, az első megfogalmazásnál még úgy véltem, hogy nem lehet túlságosan visszamenni az időben az alakulástörténet megrajzolásával. Úgy tűnt, hogy a lehetőségeknek kényszerű határt szabnak a néprajzi gyűjteményekben őrzött tárgyak kora, illetve a parasztházbeli alkalmazásukra utaló írott források; meg kell tehát elégedni a XV-XVI. századig való visszanyúlással. Éreznem kellett azonban, hogy egy ilyen, csupáncsak a legutóbbi századokat figyelembe vevő áttekintés az annyira komoly problémát felvető, archaikusabb jellegű elemeknek a múltjára, kapcsolataira vonatkozóan csak igen csekély tanulságot nyújthat, különösen ami a paraszti lakásmódot, lakásrendet illeti. Ez azután szükségképpen tovább ösztönzött az egyre korábbi előzmények tüzetesebb nyomozására, nekülönben a jelenségek párhuzamainak a számbavételére egy nagyobb távlatú történeti kitekintés létrehozása érdekében. Így kezdtem a mostani munkába, amiből a jelen kötetben annak a korszaknak a lakáskultúráját vázoltam fel, amely a valamelyest biztosabban megfogható kezdetektől, a finnugor kortól kiindulva, a magyar középkor korábbi szakaszáig terjedt. A bemutatást a magyar nép kulturális fejlődésének fordulópontján, a XIII-XIV. század körül zárom. Ekkorra befejeződött a magyar paraszti lakás első, a későbbiekre is meghatározó érvényű periódusa. A régészeti és egyéb emlékanyagból úgy látszik, hogy a kibontakozó jobbágyság lakáskultúrája szempontjából korszakhatárnak az 1241-42-ben Magyarországot végigsöprő tatárjárás tekinthető. Ezt követően a nagy számban elpusztult községek újjáépítése, majd pedig a házak újonnan való berendezése komoly lendületet adhatott a módosítási törekvéseknek. Ez nyilván nem utolsósorban az országban meginduló, kiterjedt úri-polgári építkezések és az ezekben megtestesülő újítások ösztönző hatásának volt köszönhető. Mégis, minthogy a paraszti lakáskultúrára vonatkozóan lényeges írásos adatok a XIII. század második felétől állnak csak rendelkezésünkre, nem egy esetben ezeket kellett felhoznom a honfoglalás utáni időszakban megtett fejlődés eredményeinek az érzékeltetésére.
Munkám legfőbb célkitűzése a helyváltoztató sátorlakástól a megtelepült házban való berendezkedésig vezető történeti folyamatnak a nyomon követése volt. Azt az utat kívánta tehát érzékeltetni, ami a mindennemű bútort nélkülöző lakástól, amelyben mindamellett már a kiindulásul szolgáló kezdetektől határozott belső rend uralkodott, egészen a bútorokat alkalmazó és a paraszti házbelső kötött rendjét ezek révén megvalósító falusi otthonig vitt. A történelmi folyaat rekonstruálásánál az összehasonlító néprajzi módszer kapott központi szerepet. Ennek segítségével igyekeztem "megszólaltatni", értelmezni azt az anyagot, amit a nyelvészet, a régészet, az írásos források, továbbá a művészettörténet és az iparművészettörténet kínál, mivel ezek az adalékok önmagukban a jelen tanulmány tárgyára nézve csak rendkívül töredékesek, és az élettől többé-kevésbé elvonatkoztatottak.A Könyv Magyarul!


Letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  Méret:
  17 x 25 cm
  Kiadó:
  Oldalak száma:
  390
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  ISBN:
  9630522462
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  1982
  Árukód:


  TAGS:
  Online A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) ebook, könyvet A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) FB2, Download A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) PDF , Download A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) MOBI, Online A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) könyvet, ingyenes letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) IPhone, Online könyvet A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) PDF, ingyenes A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) DJVU, ingyenes letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) TXT, letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) RTF, Online A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) FB2 , e-könyvet A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) letöltések TXT, ingyenes A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) letöltések könyvet, e-könyvet A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) download MOBI, letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) IPad, olvas A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) MOBI, olvas A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) DOC, ingyenes A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) AWZ, Download e-könyvet A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) iPad , ingyenes A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) DJVU, Download A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) DVD, olvas A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) TXT, Book A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) letöltések DJVU, A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) letöltések könyvet ingyenes, A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) letöltések könyvet pdf ingyenes, A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) pdf ingyenes, A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) letöltések könyvet epub ingyenes, A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei (ritka) ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply