A katalán torony


A katalán városok főterét évente egyszer, többnyire nyári napforduló táján, mindenek előtt zsúfolásig megtölti a „castelleres” – a toronyépítők – ünnepére egybegyűltek sokasága. Ennek mindjárt „statikai” szerepe is van, hiszen épp ez a váll-vállhoz feszülő, tömör „alapzat” viseli majd azt a széttartó, oldalirányú nyomást, amit a kőből rakott, valódi tornyoknál a támfalak és támpillérek vagy a kiszélesített alap hivatott elhordozni. Amint e „fundus” összeáll, a „pallér” – rendszerint a polgármester – jelet ad, mire a tér közepén válogatott férfiak és ifjak kapaszkodnak egymás vállára, hogy odafenn összefogódzva egy hat- nyolcemeletes, mindinkább elvékonyodó tornyot vagy obeliszket formáljanak. Nem akárhogy, persze – szabályos nemzedék-rendben, sok százados koreográfia szerint: legalul a meglett, középkorú férfiak, föléjük az ifjak, majd a serdülők állnak, hogy végül a torony csúcsaként – avagy „villámhárítójaként” – már csak egyetlen vakmerő, hat-nyolc éves fiúcska hágjon a magasba. Az izgalom nőttön-nő, együtt az épülő toronnyal, mely időnként vészesen meginog, már-már eldőlni látszik, ám a tetőpont: ahogy a kisfiú vagy tizenhárom méter magasban jobbját az égnek emelve fölegyenesedik – nos, ez valóban „csúcs”, igazi katalán katarzis, melyet még az sem csorbít, hogy az építmény ezek után sietve lebomlik, s egy újabb éven át, a következő toronyünnepig, már csak a látvány szédítő emléke marad belőle.A Könyv Magyarul!


Letöltések A katalán torony ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A katalán torony ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  268
  Borító:
  KARTONÁLT
  Súly:
  420 gr
  ISBN:
  9799639494328
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2003
  Árukód:
  2009350 / 1111728  TAGS:
  Online A katalán torony ebook, könyvet A katalán torony FB2, Download A katalán torony PDF , Download A katalán torony MOBI, Online A katalán torony könyvet, ingyenes letöltések A katalán torony IPhone, Online könyvet A katalán torony PDF, ingyenes A katalán torony DJVU, ingyenes letöltések A katalán torony TXT, letöltések A katalán torony RTF, Online A katalán torony FB2 , e-könyvet A katalán torony letöltések TXT, ingyenes A katalán torony letöltések könyvet, e-könyvet A katalán torony download MOBI, letöltések A katalán torony IPad, olvas A katalán torony MOBI, olvas A katalán torony DOC, ingyenes A katalán torony AWZ, Download e-könyvet A katalán torony iPad , ingyenes A katalán torony DJVU, Download A katalán torony e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A katalán torony DVD, olvas A katalán torony TXT, Book A katalán torony letöltések DJVU, A katalán torony letöltések könyvet ingyenes, A katalán torony letöltések könyvet pdf ingyenes, A katalán torony pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A katalán torony pdf ingyenes, A katalán torony letöltések könyvet epub ingyenes, A katalán torony ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply