A halmozás alakzata


Könyvemben kettős feladat megoldására vállalkozom: egyrészt a halmozás alapvető elméleti kérdéseinek a korábbiaknál komplexebb megközelítéssel történő felvetésére és megválaszolására teszek kísérletet; másrészt Krúdy Szindbád hiúsága című kötete(i) halmozásainak a tipizálás példáiként való felhasználásával és elemzésekkel igyekszem képet adni e kötet halmozásainak főbb típusairól és funkcióiról.
Munkám három nagyobb részből áll: az elsőben a vizsgálat elméleti alapjait, céljait vázolom, és korpuszát mutatom be. A második (legterjedelmesebb) egységben a halmozás elméleti kérdéseit tárgyalom. Ebben először a hazai szakirodalomban mérvadó halmozásfelfogásokat szembesítem egymással, illetve a klasszikus és a modern retorika alapműveinek vonatkozó megállapításaival, majd a kritikai vizsgálat eredményeire
alapozva kidolgozott saját halmozásértelmezésemet és -tipológiámat mutatom be. A halmozás fogalmával való összefüggésében különösképp a következő alapvető kategóriákat vizsgálom részletesebben: alárendelő és mellérendelő halmozás; congeries, szinonímia; felsorolás. Figyelembe véve, hogy a stilisztikai kutatás az utóbbi időben inter-, sőt multidiszciplinárissá vált, stilisztikai megállapításaimat itt egyéb tudományágak (főként a szövegtan és a szemantika) szempontjainak érvényesítésével egészítem ki. A halmozás funkcióinak tárgyalásakor alapelvként vettem figyelembe azt a tényt, hogy az alakzatok polivalensek, a szövegösszefüggéstől, a szövegfajtától, a beszéd tárgyától, a beszédszituációtól, a befogadótól stb. függően más és más a stílushatásuk.
A halmozás funkcióit is csak a fő irányokra vonatkozóan lehet generikus érvénnyel meghatározni, viszont a stílushatás, a funkció pontosabb értelmezése már megkívánja az egyes típusok, sőt szkhémák külön elemzését. A halmozásfunkciók konkrétabb bemutatásának feladata így az elméleti síkú leíráson túlra, a csak elemzésekben megvalósítható funkcióvizsgálatokhoz vezet. Munkám harmadik, befejező nagy egységének ez a tárgya: a Krúdy-szöveg néhány jellemző részletét elemezve vizsgálom a halmozás funkcióit, különös tekintettel a halmozásnak a szövegértelem alakulásában és a koherencia létrejöttében betöltött szerepére.A Könyv Magyarul!


Letöltések A halmozás alakzata ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A halmozás alakzata ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  154
  Borító:
  FŰZVE
  Súly:
  260 gr
  ISBN:
  9630581515
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2004
  Árukód:
  2118918 / 1119769
  Sorozat:


  TAGS:
  Online A halmozás alakzata ebook, könyvet A halmozás alakzata FB2, Download A halmozás alakzata PDF , Download A halmozás alakzata MOBI, Online A halmozás alakzata könyvet, ingyenes letöltések A halmozás alakzata IPhone, Online könyvet A halmozás alakzata PDF, ingyenes A halmozás alakzata DJVU, ingyenes letöltések A halmozás alakzata TXT, letöltések A halmozás alakzata RTF, Online A halmozás alakzata FB2 , e-könyvet A halmozás alakzata letöltések TXT, ingyenes A halmozás alakzata letöltések könyvet, e-könyvet A halmozás alakzata download MOBI, letöltések A halmozás alakzata IPad, olvas A halmozás alakzata MOBI, olvas A halmozás alakzata DOC, ingyenes A halmozás alakzata AWZ, Download e-könyvet A halmozás alakzata iPad , ingyenes A halmozás alakzata DJVU, Download A halmozás alakzata e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A halmozás alakzata DVD, olvas A halmozás alakzata TXT, Book A halmozás alakzata letöltések DJVU, A halmozás alakzata letöltések könyvet ingyenes, A halmozás alakzata letöltések könyvet pdf ingyenes, A halmozás alakzata pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A halmozás alakzata pdf ingyenes, A halmozás alakzata letöltések könyvet epub ingyenes, A halmozás alakzata ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply