A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál

Halász Péter - A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál

A moldvai csángó magyarok a XIV. századtól a XVIII. századig különböző történelmi okok miatt újabb és újabb csoportokban települtek a Kárpát-medencéből mai lakóhelyükre, a hegylánc túloldalára, a Szeret és a Prut folyó által határolt területre. Itt aztán a magukkal hozott termelési hagyományaikat moldvai és balkáni hatások formálták, miközben napjainkig megőrizték annak több archaikus elemét. Tudományos szempontból fontos tehát, hogy feltárjuk és bemutassuk a moldvai csángók által használt földművelési technológiákat, a paraszti gazdaságok eszközkincsét, belső rendszerét, a vetésszerkezet alakításakor érvényesülő szempontokat, valamint a parasztság értékrendjét, gazdálkodásának ökonómiáját.
E könyv szerzője a csaknem fél évszázados moldvai gyűjtőmunkája során folyamatosan rögzítette a szántóföldi növénytermesztésre vonatkozó ismereteket, ma már jórészt pótolhatatlanul feledésbe merült anyagot őrizve meg magnószalagjain, céduláin. Nemcsak az eredeti gyökereket és a székelység felől érkező hatásokat veszi számba, hanem a sajátos csángó gazdálkodási kultúrát jelentősen formáló román gyakorlatot is.
A könyv fő témája a moldvai magyarok hagyományos földművelése, növénytermesztése, hiszen sokáig ez jelentette a magyarság eme szerencsétlen sorsú közösségének a megélhetését, jó vagy rossz életlehetőségeit. Mindazonáltal a kötet a moldvai csángók mezőgazdaságának hatékonyságát, legújabb kori kilátásait is vizsgálja, sorskérdéseiket néprajzi, szociográfiai eszközökkel tárja fel és mutatja be.A Könyv Magyarul!


Letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  424
  Cover:
  FLAPS, PAPERBACK
  Weight:
  400 gr
  ISBN:
  9789636436575
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2015
  Commodity code:
  2595380 / 1143359  TAGS:
  Online A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál ebook, könyvet A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál FB2, Download A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál PDF , Download A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál MOBI, Online A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál könyvet, ingyenes letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál IPhone, Online könyvet A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál PDF, ingyenes A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál DJVU, ingyenes letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál TXT, letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál RTF, Online A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál FB2 , e-könyvet A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál letöltések TXT, ingyenes A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál letöltések könyvet, e-könyvet A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál download MOBI, letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál IPad, olvas A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál MOBI, olvas A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál DOC, ingyenes A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál AWZ, Download e-könyvet A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál iPad , ingyenes A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál DJVU, Download A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál DVD, olvas A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál TXT, Book A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál letöltések DJVU, A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál letöltések könyvet ingyenes, A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál letöltések könyvet pdf ingyenes, A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál pdf ingyenes, A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál letöltések könyvet epub ingyenes, A hagyományos szántóföldi növénytermesztés a moldvai csángó magyaroknál ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply